IndexForumVideotLinkitGalleriaAutodata-88 1.4 honda civicin tekniikanvaihto 1.6i dohc:ksi.
Jaymz
Autolla tuli ajeltua lähes neljävuotta, mutta jo parinvuoden jälkeen ostosta mielessä alkoi pyöriä moottorin vaihto tehokkaampaan, varsinkin kun auto oli muilta osin mieluinen. Tietoa mitä tuossa projektissa tulisi olemaan edessä alkoi kertymään talvi-iltoina nettiä selaillessa ja tuo dohc-kone alkoi tuntumaan järkevimmältä vaihtoehdolta, koska vtec-kone oli vähintään kaksikertaa kalliimpi ja niitä liikkui täällä suomessa hyvin vähän purkuosana.

Soittorumba purkaamoille osoitti hintahaitarin ko. koneelle erittäin laajaksi 500:sta 1500euroon! Läheiseltä purkaamolta löytyikin sitten 130tkm ajettu -89 crx:än D16Z5,

eli kattimallin kone, kohtuuhintaan muine osineen, joita projektiin tarvitsin:

-bensatankki(tai laittamalla sähkötoimisen tarvikepumpun)
-takajarrut
-auton johtosarja
-laturi(kaasutinmallin laturi on erilainen)
(-etujarrut saattaa joutua vaihtamaan, omassa oli vakiona jäähdytetyt)
-Jarrutehostin

Kannattaa vaihtaa myös koneen kuluvia osia:
-jakohihna
-kiristin
-vesipumppu jos vanha lonksuu vähänkään tai on vuotanut

Sitten vaan konttorille kyselemään mitä todistuksia he haluaisivat ja sellaisen listan paikallinen honda-jälleenmyyjä järjesti maahantuojalta minulle nopeasti ja maksutta! Alla eroavaisuustoditus(puuttuu pakokaasunormien täyttyminen)


Ostamassani koneessa ei tullut mukana ollenkaan vaihdelaatikkoa ja tämä kävikin minulle koska tiesin vanhan vaihdelaatikon käyvän myös dohc-koneeseen, jouduin tosin vaihtamaan kytkimen koska vm.-88 ja -89-91 booritukset eroavat toisistaan yhdellä lovella. -88 on 21uraa ja 89-91 20. Nyt ei myöskään vetoakseleita tarvinnut vaihtaa ja säästyttiin monelta ilkeältä vaihtoprosentilta!

Itse muutostyön aloitin vaihtamalla taakse levyjarrut. Purkaamolta hankkimani takajarrut tuentoineen olivat peräisin sedan-civicistä ja näyttivät menevän paikoilleen ongelmitta.

Jarruletkut ja käsijarruvaijerit menivät myös uusiksi.

Rummut pois


Ennen vanhan koneen paikaltaan nostamista irrotin valmiiksi vaihdelaatikon ja varmistin sen sopivan uuteen koneeseen ja sopihan se(kannattaa laskea öljyt laatikosta ennen sen pudottamista, muuten valahtaa öljyt asentajan naamalle vetareita irrottaessa!) .

Eikun vaan vanha pois tieltä!

Seuraavaksi oli helpoin vaihtaa johtosarja kun ei ollut konetta tiellä. Tämä työvaihe oli se jossa monesti tuli mieleen hulluhan sitä pitää olla kun tähän alkaa....ja kai sitä vähän pitää ollakkin tai ainakin tosi paljon innostusta ja viikko, pari joutavaa aikaa.Onneksi kojelautaa ei tarvinnut irrottaa (vaikka tuskin se olisi enää paljon projektia olisi hidastanut, mitä nyt asentajan pää olisi saattanut haljeta).

Yksi bensaputki oli myös lisättävä! Crx:ssä ja ruisku civicikeissä on yhteensä kolme bensaputkea: 1.Bensan syöttöputki 2. Paluuputki 3.Huohotinputki. Alunperin oli luulo että kaasutinmallissa olisi vaan se yksi bensakanava, mutta helpotus oli se että kaksi vaikeimpaa kautta tulevaa putkea olivat jo siinäkin valmiina paikallaan. Piti lisätä vain paluuputki(siis putki ei letku, sisätilojen kautta kuljetettaessa bensaa on materiaalin oltava metallia).

Ja sittenhän konetta pystyi jo alkaa sovittelemaan paikalleen. Jos olisi ollut enemmän tietoa olisin laittanut vaihdelaatikon koneeseen kiinni jo ennen tätä, meinaan aika kevyt homma yrittää muljutella laatikkoa paikalleen käsipelillä, se ei mene edes huulille pikkuisen vinossa, lattialla tämä olisi ollut huomattavasti helpompaa!

Kone ja vaihdelaatikko paikalleen, pelkkä asennus ja pulttaushomma, jota tuli jo harjoiteltua mutta erijärjestyksessä. Peltipakosarja olikin jo vanhan koneen jäljiltä ja se kävi myös tähän koneeseen.

Jäähdytysputket kiinni(HUOM. Ylintä joutuu jatkamaan tai hommaamaan jostain pitemmän) ja samoin myös sähköjohtojen liittimet. Tukeva ruiskaus CRC:tä tai muuta vastaavaan kontaktia parantavaa ainetta liittimiin on varmasti paikallaan ennen niiden yhdistämistä, itsekin tein sen.

Kun kaikki(myös jäähdytinneste, pesuöljyt koneessa ja laatikossa uutta liukasta) oli paikallaan laitoin vielä irrallaan olevan tankin tilapäisesti kiinni bensaputkiin ja pääreleeltä virtaa bensapumpulle. Kone lähti käyntiin muutaman ongelman jälkeen jotka ilmenivät vain omaksi tyhmyydeksi(hälyttimelle kannattaa kytkeä sähköt ettei käynnistyksen esto jää päälle). Moottori tuntui pyörivän kolmella ja sitä tulikin pähkäiltyä muutama päivä ja ostettua tulpat, virranjakajan kansi ja pyörijä ja kokeiltua vanhan koneen tulpanjohtoja eikä mikään näistä auttanut! Sitten vika löytyi lähes vahingossa, toiselta puolelta ruiskutus-suuttimille tuleva sähköjohtonipun liitin ei saanut kontaktia, pieni kevyt pohjaanpainaminen vapautti myös kolmospytyn eloon.

Tankki paikalleen ja päästiinkin jo koekäyttämään konetta ja seuraamaan lämpöjen nousua. Flektin pyöriminen kannattaa myös varmistaa ennen paikalta poistumista. Noin 300km ajoa ja pesyyöljyt ulos koneesta, että olikin tummaa ja vain 300km ajon jäljiltä! Samalla vaihdoin myös uuden öljynsuodattimen.

puristuspainemittaus osoitti koneen olevan täysissä voimissa ja siltä se myöskin tuntui vääntö on aivan eriluokkaan kuin vanhassa ja moottorin ääni alkaa isoimmilla kierroksilla muuttua menon mukaiseksi (ärrrrRRR).

Monet dynamiittiläisen ovat arvailleet mahtuuko kone pellin alle vai pitääkö konepelti vaihtaa:


Ja kyllähän se mahtui alle vaikka vähän hiertää.

Kiitokset: Auto-sompa & Honda Motor Europe Finland